Proč být vegetariánem? // Why to be a vegetarian?
Ať již
vegetariány jste, chtěli byste být, nebo chcete aspoň omezit příjem masa, mohlo
by vás zajímat pár faktů… zde Vám přináším pouhý zlomek.. je toho mnohem víc :)
1. Naše tělo není přizpůsobeno příjmu masité stravy.
„Ale proboha,
vždyť musíš jíst maso!! Bez něj se přeci neobejdeš!“
Jeden
z nejčastějších mýtů, které slyším od ostatních poté, co jim řeknu o tom,
že jsem přestala jíst maso. Tak jak to tedy je? Potřebuji opravdu maso?
Ani náhodou!
Již Carl Linné věděl, že naše trávicí soustava není sestavena tak, aby trávila
maso. Pro srozumitelnost použiji tabulku, kterou jsem našla v „Kršnově
vegetariánské kuchařce“ (O ní Vám napíšu v jenom z dalších článků).
Je v ní zobrazeno srovnání člověka s masožravci a býložravci.
Masožravec
|
Býložravec
|
Člověk
|
Má drápy
|
Nemá drápy
|
Nemá drápy
|
Nemá kožní
póry, potí se jazykem
|
Potí se miliony kožních pórů
|
Potí se miliony kožních pórů
|
Má ostré
špičaté přední zuby k trhání masa
|
Nemá ostré špičaté přední zuby
|
Nemá ostré špičaté přední zuby
|
Má malé
slinné žlázy v tlamě (nepotřebuje natrávit ovoce a obilí)
|
má dobře vyvinuté slinné žlázy
potřebné k natrávení obilovin a
ovoce
|
má dobře vyvinuté slinné žlázy
potřebné k natrávení obilovin a
ovoce
|
má kyselé
sliny, nemá enzym
ptyalin
nutný k natrávení
obilovin
|
má zásadité sliny a mnoho
ptyalinu k natrávení obilovin
|
má zásadité sliny a mnoho
ptyalinu k natrávení obilovin
|
nemá ploché
zadní stoličky k rozmělnění potravy
|
má ploché zadní stoličky k
rozmělnění potravy
|
má ploché zadní stoličky k
rozmělnění potravy
|
má mnoho
silné kyseliny
solné v
žaludku k trávení
pevných
zvířecích svalů,
kostí, atd
|
žaludeční kyselina solná je 10x
slabší než u masožravců
|
žaludeční kyselina solná je 10x
slabší než u masožravců
|
zažívací
ústrojí je pouze 3x
delší než
tělo, aby se rychle
hnijící
maso dostalo z těla co
nejrychleji
|
zažívací ústrojí je 6x delší než
tělo (ovoce se nerozkládá tak
rychle, takže může mnohem
pomaleji procházet tělem)
|
zažívací ústrojí je 6x delší než
tělo
|
Zdroj: Kršnova vegetariánská kuchařka
No co
myslíte, opravdu maso potřebujeme? Je pravda, že naši předci se živili masem.
Zejména v Čechách má maso velké zastoupení v našem jídelníčku. I já
jsem odmalička jedla maso, milovala ho. Ale začala jsem si uvědomovat, že mi
nedělá úplně takovou radost jako dřív... Nechtěla jsem ze dne na den
přestat. Bála jsem se, že mé tělo, po tolik let zvyklé na maso se bude dost
bránit. Proto jsem nejdříve jen maso omezovala, pak ho jedla jen jednou za
týden, pak jednou za dva týdny a teď už vůbec. Jediné maso, které zatím jím
jsou ryby. Ale i na ty brzy dojde… J
2. Přílišná
konzumace masa způsobuje nárůst civilizačních chorob
Rakovina,
Diabetes, vysoký krevní tlak, obezita a další. Mnohé studie dokázali, že tyto
nemoci mohou být způsobené právě nadměrnou konzumací masa. Samozřejmě nejde jen
o maso. Je velmi důležitý váš životní styl, jestli sportujete, kouříte, pijete
alkohol, jste často vystavováni stresu. A také genetické dispozice. Konzumace
masa je ale rozhodně jedním z faktorů.
Také mnohé
„drobné“ problémy, které jsem pozorovala sama u sebe dříve, téměř vymizeli,
nebo jsou mírnější. Atopický ekzém (ale stále bojuji), neustálá únava, problémy
se zažíváním, nervozita, špatné odolávání stresu. Mé pozorování je dost
subjektivní a nevím, jestli jsou změny způsobené pouze vegetariánskou stravou.
Budu si jistější po delší době bez masa.
Pokud maso
jíte a nechcete se ho vzdát, zkuste ho třeba jen omezit! V Nizozemsku jedí
holanďané maso téměř každý den. Avšak je nutno dodat, že jí také velké množství
zeleniny, zejména dušené, a ovoce. A snaží se jíst zdravě a vyváženě. Vím to,
žila jsem tam 3 měsíce jako au – pair v báječné rodině. Češi to mají
trochu jinak. Typický oběd - maso + brambory nebo omáčka s knedlíkem. No a kde
je zelenina? Ovoce? Zkuste třeba na jeden nebo několik dnů v týdnu
úplně vyřadit maso. Nahraďte ho čočkou, vajíčky, sýrem, tofu, pohankou,
bulgurem, ovocem a zeleninou... Paul McCartney nabádá ve své knize „Den bez
masa“ ostatní, aby snížili konzumaci masa. Stejně tak OSN. Cituji: „Jezte méně
masa, bude nám všem lépe.“
3. Kolik toho vlastně sní a vypije prasátko?
Zamyslete se.
Kolik sóji, kukuřice, obilovin, řepy a dalších surovin sní hospodářská zvířata
za jeden den? Asi takto. Pokud chcete získat 1 kg vepřového masa, musí zvíře
sníst 16 kg obilí (u různých druhů výživy se mohou čísla trochu lišit).
Tak si představte, kolik úrodné půdy
padne na pěstování krmné řepy, obilí... Co kdybychom ji raději využili na
pěstování zeleniny, ovoce a obilnin pro nás? Kdo ví, pak bychom třeba v
obchodě narazili na jedno španělské jablko mezi deseti druhy českých jablek
místo jednoho českého jablka mezi španělskými, tureckými, italskými...
4. Ztráta energie
Teď něco z
hodin aplikované ekologie. Aneb když dáváte ve škole pozor, dozvíte se opravdu
zajímavé věci..
Eugene P.
Odum vyjádřil tok energie ekosystémy. Rostliny přijmou určité množství
energie. Část použijí pro fotosyntézu, část uloží, část prodýchají, část
využijí pro růst. S každou trofickou úrovní potravního řetězce (např.
rostlina - býložravec - všežravec, masožravec. Tedy jedna trofická úroveň je
jeden článek potravního řetězce) se ale energie ztrácí. Jakmile býložravec sní
tu rostlinu, tak opět část využije pro růst, část prodýchá, část využije pro pohyb...
Energie, kterou mu dala rostlina, je nyní asi na polovině svého původního
množství. Pak přijde člověk nebo šelma... a energie se stále ztrácí...
Tedy,
polopatě. Pokud využiji energii přes nějakého býložravce, dostanu jen zlomek
energie, kterou bych získal z rostlin.
Na obrázku můžete vidět „univerzální“
model toku energie (autor E.P. Odum) nemusíte mu dokonale rozumět, je
z něj jasně vidět, jaké množství energie přechází na každý další uzel
potravního řetězce. Množství energie je znázorněno šedým čtvercem. Vidíte, jak
slábne?
Vysvětlivky: I= příjem potravy (ingestion); A=
asimilace (assimilation); NU= nevyužito (not utilized); R=
dýcháni (respiration); P= produkce (production) ; B=biomasa
(biomass)
herbivores =býložravci; carnivores = šelmy; transformity =
přeměna
zdroj:
Wikipedia.com
O etice a
dalších důvodech někdy příště…
Dnes se ptám, jaké jsou Vaše důvody, proč omezit maso nebo ho přestat jíst úplně?
Dnes se ptám, jaké jsou Vaše důvody, proč omezit maso nebo ho přestat jíst úplně?
English version in progress...
Teorie je úžasná, praxe malinko horší,....ale zjistila, jsem, že jsem po mase taková plná, bez energie, napláclá a unavená. Nevím, jestli ho zvládnu úplně vymýtit z jídelníčku, ale snažím se ho omezovat, stejně tak jako vejce, která už nejím skoro vůbec (k snídani-míchaná, volské oko atd), jednou jsem tam totiž našla pomíjení a při představě, že jím kohoutí sperma se mi udělalo nevolno. Někdy spolu můžeme jít do Loving Hut:)
OdpovědětVymazatTo víš že jo, každý by se měl stravovat tak, jak je mu nejlépe. No právě jsi unavená, pže maso se hůře a déle tráví. Ono třeba stačí jen omezit a třeba začít tradici No Meat Monday :)
Vymazat