neděle 9. června 2013

Vegetariánské grilování // Vegetarian barbeque

English version below

Ve čtvrtek měl můj starší bratr krásné 25. narozeniny. Proto jsme uspořádali takovou malou rodinnou oslavu na zahradě. Dort jsem objednala s agarem (místo želatiny), abych si mohla sníst kousek i já :). Byl přímo famózní! Tímto děkuji cukrárně Bambuča za přizpůsobení dortu pro vegetariána.



A co tedy na gril? Den předem jsem si naložila uzené tofu do olivového oleje s bylinkami. Tofu perfektně přejímá chutě, tak se nebojte experimentovat s marinádami. V den grilování jsem si nakrájela mrkev a cuketu na plátky. Na grilu jsem je potírala marinádou z olivového a lněného oleje s bylinkami. Poslední chod byly žampiony s hermelínem a pepřem. Zabalila jsem je sice do alobalu, ale příště je nechám jen tak na grilu, aby byly více opečené, ne vařené v páře. 


Jak vidíte na fotce, negrilujeme na mřížce, ale na žulovém kameni. Nedochází tak k tvorbě karcinogenních látek při kapání oleje a tuku do ohně. Vše se také rychle a rovnoměrně griluje a vytvoří se dokonalá kůrka. 

Pokud vaše rodina griluje i maso, ujistěte se, že gril je pečlivě umytý a nejsou na něm žádné připečené kousky masa a tuku. Také mějte s sebou své vlastní nádobí (hlavně obracečku). Začněte grilovat mrkev potřenou bylinkovým olejem. Bude se grilovat nejdéle, tak s tím počítejte. Dále přidejte houby, cuketu a tofu. Při grilování na mřížce raději pečte tofu na nějaké pánvičce nebo alobalovém tácku, mohlo by se rozpadnout. Když budete obracet zeleninu, znovu ji potřete bylinkovým olejem. 

Když bylo mé jídlo hotové, ostatní začali grilovat maso. Co ale dělat, když chcete ještě grilovat, ale na grilu už bylo připravováno maso? Jestli také grilujete na kameni jako my, stačí na něj položit kousek alobalu nebo malou pánvičku. Pak můžete zvesela pokračovat v grilování! 



Na další grilování si pořídím malou pánvičku na gril, abych tolik neplýtvala alobalem. Přeci jen, snažíme se žít zeleně a zásoby hliníku jsou omezené...  

Jak vidíte, i vegetariáni si mohu užít grilování. A jak grilujete vy? Prosím nechte vzkaz...

Žijte zeleně a jezte zeleninu, 
Zdraví Vás, 
Markét

English version

My older brother had wonderful 25th birthday on Thursday. So we prepared a birthday party in our garden, just for the family. I ordered the cake with agar (instead of gelatine) so I could eat a piece too J. It was fabulous! Hereby I want to thank the confectioner´s Bambuča for adjusting the cake for vegetarian.   (picture 1)

So what to put on the barbeque? The day before I tenderized smoked tofu into olive oil with herbs. Tofu gets the other flavours perfectly. So don´t be afraid to experiment with marinades. At the day of barbeque I sliced carrots and zucchini. On the barbeque I greased them with the marinade made of olive and linen oil with herbs. Last dish were champignons filled with Brié and black pepper. I covered them into the aluminium foil, but next time I´ll let them just on the barbeque. They will be more baked than steamed.

As you can see in the second picture, we don´t barbeque on a classical barbeque, but on a granite stone. There is no creation of carcinogenic substances during dropping of oil and fat into the fire. Everything is perfectly fast and uniformly grilled and the crust is devine!

If your family grills also meat, make sure the barbeque is properly clean and there aren´t any burnt pieces of meat and animal fat. Also have your extra dishes and spatula. Start with grilling the carrots greased with herb oil. It will take it longer time to grill so count with it. Then add mushrooms, zucchini and tofu. While grilling tofu on normal barbeque, bake it on a piece of aluminoum foil or aluminium sheet. Otherwise it could fall apart. And when you turn the vegetables, grease it again with herb oil.

When my meal was done, others started to grill the meat. But what should you do when you want to grill again, but on the barbeque was already some meat? If you also grill on a stone as we do, it´s simple. Just put on it a piece of aluminium foil or a pan and you can hapilly grill again! (picture 3)

For next barbeque I´m going to buy a small pan for barbeque to reduce the using of aluminium. Because we are trying to live green and the sources of aluminium are limited...

As you can see, also vegetarians can enjoy barbeque! And how do you barbeque? Leave a comment, please...


Live green and eat vegetables, 
Greetings, 
Markét





2 komentáře:

  1. Markétko, moje, jsi to ty? Máš opravdu blog? Supeer!!! Je úžasný, přečetla jsem ho jedním dechem a tvá idea vegetariánství se mi moc líbí! Jsem ted 14km od Tebe v Přelíci u Smečna. Nevyrazíme někdy na výlet? Tolik mi chybíš...i Tvá rodina. Jen na Tebe nemám číslo-Sárinka mi rozbila telefon. Napíšeš mi ho na mail, prosím? S láskou D.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano kočko, jsem to já. :) uvidíme, jak to půjde :). Ty jsi ve Smečně? Co tu děláš, to je úžasné!!! Na mail ti napíšu číslo a domluvíme se jo? taky mi moc chybíte!!! Mám Vám moc ráda :* :*

    OdpovědětVymazat