čtvrtek 13. června 2013


Železné ráno -> Železná dívka // The Iron Morning -> The Iron Girl


ČAU SLUNCE!
První, co udělám, když vstanu, je pozdrav slunci. Je to sled pozic z jógy. Jde o to, že po noci jste celí rozlámaní a bolaví. Pokud se ráno protáhnete (nemusí to být jóga, ale třeba nějaké pomalé, ne drastické protažení), nebude Vás hned od rána bolet tělo. Bude se Vám lépe trávit snídaně a pokud si zvyknete na určitou ranní rutinu, bude se Vám i lépe vstávat. Ve videu níže můžete nalézt inspiraci na pozdrav slunci od mé oblíbené jogínky Tary.




BEZ SNÍDANĚ ANI RÁNU!
Ať jste či nejste vegetariáni, bez snídaně se jednoduše neobejdete. Pomůže Vám nastartovat metabolismus (takže pokud chcete zhubnout, hladovění nepomůže), probudí Vás a dodá Vám energii. Jestli ráno nesnídáte, jak se celé dopoledne cítíte? Rozmrzele, unaveně, hladově, nesoustředěně? Tak začněte vydatně snídat. 



JEDEN HŘEBÍK PROSÍM!
Jeden z mýtů o vegetariánství zní, že většina vegetariánů končí s anémií. To je nemoc, kdy máte v těle příliš málo červených krvinek a ty nemohou dostatečně přenášet kyslík do těla. Jednou z příčin chudokrevnosti je nedostatek železa. Je součástí hemoglobinu, červeného barviva krvinek. Nedostatkem železa trpí zejména ženy, kvůli vyplavování železa během menstruace. Proto je denní doporučená dávka železa u žen 32, 4 mg denně. U mužů 18 mg. 

Vaše tělo přijme nejvíce železa 2 hodiny po probuzení. Později už o dost méně. Nebojte, nemusíte si plnit sendviče hřebíky. Stačí přemýšlet, co ráno jíte a také čím to zapíjíte. 

Potravin bohatých na železo je mnoho. Patří mezi ně luštěniny, tofu, různé oříšky a semena (dýňová, lněná), fíky, meruňky, zelená zelenina (NE špenát!), sušené ovoce - zejména švestky a mnoho dalších.

 Mým novým objevem jsou CHIA semínka. Jsou to semena šalvěje hispánské a jsou přímo napěchované železem, bílkovinami, vápníkem (5x více než v mléce), omega-3 mastnými kyselinami, borem, draslíkem, vlákninou a antioxidanty. Prostě zázrak. Můžete si malou lžičku přidat do jogurtu kaše nebo smoothie. Nedávejte ho tam ale moc, protože semínka vytvoří kolem sebe takový gel a smoothie trochu zhoustne. Vegani mohou jásat, protože nabobtnané semínka chia můžete přidat všude tam, kde je v receptu vajíčko. Gel ze semínek pomáhá spojit hmotu těsta stejně jako vejce. 


Na fotce jsou mé tři snídaně tento týden. Vícezrnný chléb s medovým máslem, meruňkami a sušenými švestkami, jablečné smoothie s chia semínky a špaldová kaše s jahodami. 

CO PÍT?
Vstřebávání železa také ovlivňují tekutiny, které k jídlu pijete. Nevhodné jsou: káva, černý a zelený čaj, kakao, mléčné nápoje a některé bylinné čaje (mátový, heřmánkový, sporýšový a lipový). Naopak nápoje s obsahem vitamínu C Vám pomohou železo vstřebat lépe a efektivněji. Když nemáte doma džus, dejte si aspoň kousek ovoce...

Doufám, že jste našli v článku, co jste hledali o snídani a železe. Jestli máte jakýkoli dotaz, pište :).



Žijte zeleně a jezte zeleninu, 
Zdraví Vás, 
Markét

Žádné komentáře:

Okomentovat